luni, 28 ianuarie 2013

Religia - legenda versus adevar



Religia a aparut ca urmare a neintelegerii naturii si a fenomenelor acesteia de catre om. Astfel, pentru diversele fenomene naturale se gaseau diferite “teorii”. In Europa cel putin, am observat ceva destul de interesant. In cele mai sudice puncte ale continentului, fenomenele de fulger si tunet erau atribuite lui Zeus, considerat zeul suprem al grecilor. In acelasi timp, in cele mai nordice puncte, aceste fenomene erau atribuite tot zeului suprem, Odin.

Acesta, ca si Zeus, domina cerul, dar era considerat si atotstiutor, zeu al razboiului si al mortii. Exista diverse asemanari intre cei doi care ne pun sub semnul intrebarii. In primul rand, ambii erau zei ai spatiului cosmic si aveau un loc anume, special pentru ei, pe care pamantenii nu il puteau atinge: Olimp sau Walhala. De asemenea, atat Zeus, cat si Odin aveau cate un fiu cu puteri supranaturale, cunoscut pentru calatoria acestuia pe pamant: Hercule, Thor (Zeus a avut mai multi fii printre care si Tezeu).

Dupa cateva milenii, descoperim ceva cu mult mai interesant. In Europa se raspandeste o noua religie asemanatoare, dar in care zeul suprem este Dumnezeu Tatal, care are un fiu trimis pe pamant, Iisus si despre care se considera ca domina cerul, unde se afla lumea de dincolo,adica Raiul.

Ei bine, in opozitie cu Dumnezeu este un fost inger, Lucifer, care a fost izgonit din Rai si care a creat Iadul. Deci, teoretic, exista ingeri, ceea ce inseamna ca Dumnezeu nu este singur in cer, putandu-se face analogia acestuia cu Zeus si ceilalti zei din Olimp. In Grecia Antica, lumea era impartita intre 3 mari zei: Zeus, zeul cerului, Poseidon, zeul marilor, Hades, zeul subpamantean al lumii de dincolo. Acest Hades este un personaj interesant cu care poate fi asociat Lucifer. De ce? Pentru ca la inceput, a fost de partea binelui, fiind foarte apropiat de zeul suprem, iar apoi a plecat (din cauza impartirii) pentru a avea grija de lumea mortilor. Conform grecilor, Zeus avea un tata, Cronos, in timp ce Dumnezeu a fost primul, dar acest subiect este mai complicat. Grecii antici considereau ca lumea a fost creata din haos, pamantul fiind Gheea, iar cerul Uranus.

Un alt lucru interesant este faptul ca si in Crestinism, exista trei mari zei, cele trei parti componente ale lui Dumnezeu: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, cum erau si Zeus, Hades si Poseidon. Dar Fiul in religia monoteista nou aparuta este Mesia, cel care ii va ierta pe oameni si care le va deschide imparatia cerurilor. Ca si eroul mitic Hercule, Mesia este nascut de o persoana pamanteana, Fecioara Maria. Este crescut in credinta evreilor, iar parintii acestuia, Maria si Iosif, care erau saraci ii ofera o educatie buna, etc. In legendele grecesti, Hercule este crescut tot de o familie saraca, si ca si micul prunc Iisus, se remarca printr-o serie de puteri supranaturale inca de la inceput, cand se lupta cu cei doi serpi.

Nu stiu care religie are dreptate sau care nu, dar daca ne gandim la elementele comune ale acestora putem ajunge la o teorie simpla. Lumea a fost creata de o entitate superioara (Uranus, Dumnezeu, etc) printr-un eveniment denumit stiintific Big Bang (sau Facerea). Din faptul ca entitatea creatore era exterioara Pamantului a aparut probabil asocierea acesteia cu spatial cosmic (de exemplu si zeul suprem egiptean Ra, zeul soarelui). Ideea este ca exista o lume de dincolo, un sfarsit al lumii si un grup de entitati create de Dumnezeu pentru a-I tine companie (ingeri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu